Zagreb, 12. prosinca 2016. – Na tradicionalnom predblagdanskom okupljanju članova Hrvatske udruge poslodavaca istaknuto je da optimizam poduzetnika raste, ali je istodobno Vladi upućen poziv da iskoristi aktualne povoljne okolnosti za provođenje širih reformi i mjera koje će osigurati održivost i veće stope gospodarskog rasta.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja kazala je kako rast BDP-a osam kvartala zaredom s pravom unosi optimizam i među poslodavce i među građane, no poduzetnici su i dalje oprezni jer sljedeća godina donosi brojne izazove na koje Vlada tek treba ponuditi prave odgovore. Glavni direktor HUP-a Davor Majetić predstavio je i nove rezultate HUP skora prema kojima je Hrvatska svoju poziciju u odnosu na druge tranzicijske zemlje, članice Europske unije, poboljšala za samo jedan jedini bod.

HUP je predstavio i rezultate istraživanja provedenog među članovima različitih tijela HUP-a i njegovih industrijskih udruga o ocjeni gospodarskog stanja u 2016. te očekivanjima za 2017.  Opće stanje u gospodarstvu u ovoj je godini među članovima HUP-a ocijenjeno prosječnom ocjenom od 2,46 na skali 1-5 što je najbolja ocjena općeg gospodarskog stanja u pet godina, od kada se provodi istraživanje.

Vedrana Jelušić u ime EBRD-a i Bernard Jakelić u ime HUP-a izvjestili su o napretku zajedničkog projekta Inicijativa privatnog sektora za mlade. Riječ je o projektu kojim se povezuju institucije visokog obrazovanja i tvrtke kako bi se mladima tijekom studija omogućilo odrađivanje praksi i stjecanje praktičnih znanja i vještina koje im povećavaju izglede za zapošljavanje.  U projekt najavljen u listopdau već se uključila 21 obrazovna institucija te 110 tvrtki. Zahvaljujući velikom odazivu tvrtki već je osigurano 500 mjesta za studentsku praksu, a očekuje se da će taj broj biti još i veći jer su prijave za tvrtke koje se žele uključiti u projekt još uvijek otvorene. Prve prakse počet će se odrađivati u veljači, a prije toga će biti organizirane edukacije za mentore kako bi se osigurala visoka razina korisnosti praksi i za studente i za poslodavce kroz implementaciju najboljih europskih iskustava.