Dan karijera

Zagreb, 30.5.2019. – Danas je na Veleučilištu VERN’ održan „Dan karijera Inicijative privatnog sektora za mlade“. Događaj je održan je u okviru projekta Inicijativa privatnog sektora za mlade, koji provodi Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) uz financijsku podršku Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Događaj je održan u suradnji s Veleučilištem VERN’, a kroz VERN’ov projekt intenziviranja suradnje između obrazovanja i tržišta rada „OBRAD (obrazovanje i rad)“.
Cilj događanja  je bio ukazati na važnost sinergije obrazovnog sustava i tržišta rada, posebno prilikom odabira karijere i traženja posla. Za studente je održana panel diskusija na temu zapošljavanja mladih, predstavljanje poslodavaca u vidu prezentacija predstavnika tvrtki te kratki intervjui s predstavnicima tvrtki. Na intervjuima su studenti tražili svoje praksodavce ili buduće poslodavce.

Panel diskusija

Na panel diskusiji  su sudjelovali predsjednica HUP-a Gordana Deranja, zatim Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, Nataša Jeličić, voditeljica VERN’ovog ureda za stručnu i specijalističku praksu te Ivan Skender, glavni direktor za ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska. Naglašena je važnost uključivanja studenata i mladih u tržište rada kroz modele stručne prakse. Štoviše, istraživanje Agencije za znanost i visoko obrazovanje pokazalo je da se najlakše zapošljavaju diplomirani studenti koji su za vrijeme studiranja obavili neki oblik stručne prakse.

panelisti na danu karijera inicijative privatnog sektora za mlade
intervjui s predstavnicima tvrtki
veliko zanimanje studenata
dan karijera inicijative privatnog sektora za mlade
prigodni tiskani materijali
druženje uz domijenak
Ivan Skender, A1
panel diskusija na danu karijera inicijative privatnog sektora za mlade
Gordana Deranja

“Već godinama radimo na povezivanju poslodavaca i visokih učilišta, kako bi studentima omogućili stjecanje iskustva, posebno kroz modele mentorstva. Na taj im način želimo olakšali ulazak na tržište rada, a poslodavcima pronalazak mladih i kvalitetnih zaposlenika. Znanje, produktivnost, kreativnost i inovativnost su one karakteristike koje poslodavci danas traže i mladi ih trebaju razvijati tijekom studija.”

Victoria Zinchuk

„Europska banka za obnovu i razvoj mladima nudi brojne prilike za podršku i razvoj njihovih poslovnih ideja i karijera. Banka financira i razvija projekte te savjetuje u privlačenju financijskih sredstava. Mladi te prilike trebaju koristiti jer poslodavcima danas nedostaje zaposlenika s modernim setom znanja i vještina. Studenti tu prednost na tržištu moraju znati iskoristiti.“

Nataša Jeličić

„Studentima omogućujemo kontinuiranu suradnju s poslodavcima kroz razne projekte. Neki od njih su OBRAD, tvrtke-partneri, stručna praksa, Centar za istraživanje tržišta, edukativne radionice “Dizajniraj svoju karijeru” itd. Sve te aktivnosti objedinili smo u program #EducationmeetsBusiness, a sve povratne informacije koje prikupimo od poslodavaca i studenata nastojimo implementirati u kurikulum.“

Studentima je na Danu karijera predstavljen i novi web portal Inicijative privatnog sektora za mlade. Portal su  prezentirali predstavnici Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija iz Osijeka (FERIT).  Mogućnosti cjeloživotnog obrazovanja na VERN’u predstavio je Igor Buzov, voditelj istoimenog programa.