Od 18.-20. listopada u Međunarodnom centru VERN’-a na Visu održao se University Business Forum na kojem je kao predstavnica HUP-a sudjelovala Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale.

Forum je obuhvatio razne teme koje se tiču povezivanja obrazovnog sustava s tržištem rada, kao što su studentske prakse, dualno obrazovanje, učenje o poduzetništvu i drugi.

U svom govoru Novaković je istaknula izazove s kojima se suočavaju hrvatski poslodavci prilikom pronalaska adekvatne radne snage te potrebe za promjenama u našem obrazovnom sustavu:

“Hrvatsku ekonomiju jako pogađa nezaposlenost mladih, koja je 2013. dosegla čak 50%. Ovome su uzrok strukturalni izazovi unutar sustava obrazovanja kojeg je potrebno mijenjati i uskladiti s realnim potrebama tržišta. HUP je s VERN-om proveo istraživanje o suradnji visokoobrazovnih institucija s poslovnim sektorom koje je pokazalo da nam nedostaje mehanizama za provođenje praksi i dobrih projekata.

Zato smo zajedno s EBRD-om pokrenuli Inicijativu privatnog sektora za mlade u listopadu 2016. s kojom smo otvorili više od 600 praksi u privatnim tvrtkama za studente iz 40 obrazovnih institucija koje su se uključile u projekt. U poseban program Inicijative uključilo se i 40 uspješnih poduzetnica u ulozi mentorica, koje će pomagati mladim djevojkama na njihovom karijernom putu.”

Hrvatska udruga poslodavaca, zaključila je Novaković, kao odgovoran čimbenik društvenog života želi aktivno sudjelovati u provedbi reforme obrazovanja i zbog toga su pokrenuti projekti kao što je Inicijativa privatnog sektora za mlade, ali i mnoge druge inicijative koje će modernizirati visoko obrazovanja i pomoći u njegovom povezivanju s poslovnim sektorom.